“Συμφωνήσαμε ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο στην ιστορία τους”, τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνομιλία που είχε με ‘Ελληνες δημοσιογράφους, μετά την συνάντησή του με την Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις.
Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε στην ίδια συνομιλία ότι «υπάρχει μεγάλη στήριξη τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την Ευρώπη για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας- Αιγύπτου. Η στρατηγική σημασία της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο ενισχύεται ιδιαίτερα τώρα που υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και συζήτηση για το θέμα της ενίσχυσης των πηγών ενέργειας στην ΕΕ”.
Η φθηνή και καθαρή ηλεκτρική ενέργεια θα μεταφέρεται μέσω της Αιγύπτου και της Ελλάδας, από την Αφρική στην Ευρώπη
Ο κ. Μητσοτάκης, συμμετείχε πρόσφατα στη Συνόδο Κορυφής ΕΕ- Αφρικανικής Ένωσης και συναντήθηκε με ηγέτες αφρικανικών κρατών. Συζητήθηκανοι προοπτικές διμερούς συνεργασίας και η προώθηση συνεργειών σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος: στις ψηφιακές τεχνολογίες, στην πράσινη ενέργεια και στο μεταναστευτικό.
Η ελληνική κυβέρνηση, προωθεί την εξωστρέφεια στην ελληνική εξωτερική πολιτική και προσβλέπει στην αξιοποίηση του γεωστρατηγικού πλεονεκτήματος που παρουσιάζεται για τη χώρα μας, μέσω της παρουσίας της στην υποσαχάρια Αφρική.
Η γεωγραφική εγγύτητα της Ευρώπης με την Αφρική αποτελεί αδιαμφισβήτητα γεωπολιτικό πλεονέκτημα. Η Ελλάδα επιθυμεί να αποτελέσει γέφυρα σύνδεσης της Ευρώπης με την Αφρική. Ο κ. Μητσοτάκης, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι: «Είναι στρατηγική επιλογή η ενίσχυση της ελληνικής παρουσίας στην Υποσαχάρια Αφρική».
Το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων Ελλάδας- Αιγύπτου, αποτέλεσε τη βάση αυτού του οικοδομήματος. Η συμφωνία για την ηλεκτρική διασύνδεση των δυο χωρών, δημιούργησε τις κατάλληλες προϋποθέσεις.
Μέσω της ενεργής κλιματικής και ενεργειακής διπλωματίας, επιταχύνεται η πράσινη μετάβαση και η βιώσιμη ανάπτυξη και των δυο ηπείρων. Έτσι, συνεχίζεται η ανάπτυξη των στρατηγικής σημασίας έργων EuroAfrica και EuroAsia Interconnector
Η εξωστρεφής εξωτερική πολιτική, στην οποία επιμένει συστηματικά η ελληνική κυβέρνηση, βρίσκεται σε συμφωνίαμε τις βλέψεις της ΕΕ. Το ευρωπαϊκό γεωστρατηγικό εγχείρημα, Global Gateway (Παγκόσμια Πύλη), πρόκειται να κατευθύνει έως 300 δισεκατομμύρια ευρώ δημόσιων και ιδιωτικών οικονομικών πόρων σε έργα υποδομής παγκοσμίως, μέχρι το 2027.
Στην Αφρική, θα κινητοποιηθούν περισσότερα από 150 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2030. Θα χρηματοδοτηθούν οι τομείς της καθαρής ενέργειας, της μείωσης των κινδύνων που προέρχονται από τις φυσικές καταστροφές, του ψηφιακούμετασχηματισμού, των μεταφορών, της παραγωγής εμβολίων και της εκπαίδευσης.
Επομένως, οι ευρωπαϊκές επενδύσεις κατά τα επόμενα έτη θα είναι αρκετές καθώς, η Αφρική διαθέτει ανθρώπινους και φυσικούς της πόρους που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της Ευρώπης. Η χώρα μας, έχει πλέον αποκτήσει μια ισχυρή διπλωματική παρουσία διεθνώς και η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση.