Βρειτε μας στα Social Media

Τι ψάχνετε;

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ

Κρήτη: Πράσινη ενέργεια με το μεγαλύτερο υβριδικό έργο στην Ευρώπη

Πηγή φωτογραφίας: Νέα Κρήτη

Στρατηγική επένδυση 240 εκατ. από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή σε υβριδικό σταθμό παραγωγής που θα συνδυάζει δύο αιολικά πάρκα, υδροηλεκτρικό σταθμό και συγκρότημα αντλιών. Θα έχει εγγυημένη ισχύ 227 MW

Ως στρατηγική επένδυση εγκρίθηκε χθες το ο υβριδικός σταθμός στο Αρμάρι της Κρήτης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, που θα είναι το μεγαλύτερο υβριδικό έργο στην Ευρώπη για την παραγωγή καθαρής ενέργειας. Πρόκειται για μία επένδυση 240 εκατ. ευρώ, που αναμένεται να δημιουργήσει 110 νέες θέσεις εργασίας.

Πιο αναλυτικά, η επενδυτική πρόταση αφορά στη δημιουργία ενός υβριδικού σταθμού, ο οποίος αξιοποιεί στο μέγιστο την αιολική παραγωγή 26 ανεμογεννητριών, καθώς τη συνδυάζει με σχήμα ελεγχόμενης λειτουργίας. Ο υβριδικός σταθμός βασίζεται στην ενεργειακή αξιοποίηση του φράγματος Ποταμών και συνδυάζει παραγόμενη ενέργεια από δύο αιολικά πάρκα εγκατεστημένης ισχύος 89,1 MW στο νομό Λασιθίου, έναν υδροηλεκτρικό σταθμό ισχύος έως 93 MW και ένα συγκρότημα αντλιών δυναμικότητας 140 MW. Έτσι εξασφαλίζεται ποιοτικά και με ασφάλεια εγγυημένη ισχύς 227 MW στο σύστημα της Κρήτης, που καλύπτει σημαντικό μέρος των αναγκών του νησιού.

Ο συνδυασμός υδροηλεκτρικής και αιολικής παραγωγής δημιουργεί αυξημένες δυνατότητες παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας και θα συμβάλει στην περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας, στην αντικατάσταση καυσίμων και στην προστασία του περιβάλλοντος, καθώς εκτιμάται πως θα αποτρέπει την έκλυση 241,028 τόνων CO2 σε ετήσια βάση

Και αυτό καθώς υποκαθίσταται αντίστοιχη παραγωγή από ρυπογόνους σταθμούς με πετρέλαιο ενώ, επιπλέον, κατά τις ώρες αιχμής, μειώνεται το μέσο κόστος παραγωγής του διασυνδεδεμένου συστήματος.

Το έργο θα τροφοδοτήσει τους τοπικούς δήμους και κοινότητες με 110 εκατομμύρια ευρώ πρόσθετα έσοδα σε ορίζοντα 25ετίας, θα εξασφαλίζει στους κατοίκους μειωμένο τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος, θα αποτρέπει τον κίνδυνο μπλακάουτ εξασφαλίζοντας ενεργειακή επάρκεια και θα προστατεύει τοπικά από ακραία καιρικά φαινόμενα όπως πλημμύρες.

Το σύστημα αντλιών θα είναι υπόγειο, δηλαδή δεν θα προκαλεί οπτική/αισθητική όχληση και θα περιλαμβάνει τρεις στροβιλοαντλίες σταθερών στροφών, 31 MW η κάθε μια και δώδεκα αντλίες μεταβλητών στροφών, ισχύος 3,2 MW η κάθε μια.

Με τον τρόπο αυτόν αναβαθμίζεται ενεργειακά ο υπάρχων ταμιευτήραςτου φράγματος Ποταμών Αμαρίου (κάτω ταμιευτήρας), ενώ κατασκευάζεται ο άνω ταμιευτήρας χωρητικότητας περί τα 1,2 εκατ. κυβικά μέτρα 450 μέτρα ψηλότερα.

Η τροφοδοσία των αντλητικών συγκροτημάτων θα γίνεται αποκλειστικά από το αιολικό πάρκο της Σητείας, χωρίς καμία απορρόφηση ενέργειας από το δίκτυο με αποτέλεσμα το έργο να ενισχύει τη σταθερότητα του δικτύου ακόμα και μετά τη διασύνδεση, παρέχοντας δυνατότητα μαζικής αποθήκευσης ανανεώσιμης ενέργειας.

Η αντλησιοταμίευση

Οι αντλησιοταμιευτικοί σταθμοί είναι φυσικές μπαταρίες αποθήκευσης και βέλτιστης διαχείρισης της ηλεκτρικής ενέργειας. Αποτελούνται από τουλάχιστον δύο ταμιευτήρες με υψομετρική απόσταση.

Το νερό που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κατευθυνόμενο από τον πάνω ταμιευτήρα προς τον κάτω μπορεί, με τη βοήθεια στροβιλοαντλιών, να αντληθεί πάλι στον πάνω ταμιευτήρα με χρήση αιολικής και ηλιακής (υβριδικά) ή άλλης μορφής ενέργειας που το σύστημα δε χρειάζεται εκείνη τη στιγμή και να χρησιμοποιηθεί ξανά όποτε κρίνεται αναγκαίο με βάση τη ζήτηση.

Δηλαδή, όταν στο σύστημα υπάρχει υψηλή ζήτηση, το νερό πέφτει στον χαμηλότερο ταμιευτήρα παράγοντας υδροηλεκτρική ενέργεια. Με αυτόν τον τρόπο, η ενέργεια που περισσεύει αποθηκεύεται προσωρινά για να μετατραπεί σε υδροηλεκτρική ενέργεια όταν το σύστημα την χρειαστεί, αυξάνοντας την προσφορά και μειώνοντας την τιμή του ρεύματος.

Είναι οικονομικά η πλέον ανταγωνιστική και τεχνικά ωριμότερη τεχνολογία αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με διάρκεια ζωής έως 50 έτη, τη στιγμή που οι μπαταρίες έχουν πολύ μικρότερη αποθηκευτική ικανότητα, πολλαπλάσιο κόστος και διάρκεια ζωής δέκα χρόνια το πολύ.

Πηγή: Business Daily

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ

«Το πρώτο πράγμα, που θέλω να πω, είναι ότι η Ελλάδα ως χώρα έχει πλέον επιστρέψει. Όπως γνωρίζετε, διήλθαμε μία επώδυνη οικονομική κρίση προ...

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Έργα που στοχεύουν στην πλήρη αναβάθμιση του ιστορικού Κήπου της πόλης, συνολικής έκτασης 154 στρεμμάτων, βρίσκονται σε εξέλιξη από τον Δήμο Αθηναίων. Ο συνολικός...

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ

Στους δήμους ή και σε ιδιωτικούς φορείς, τους οποίους αυτοί θα ορίσουν θα μπορεί να ανατίθεται για διάστημα έως και 50 ετών η επισκευή,...

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μια καινοτόμο ερευνητική πρόταση καταθέτουν για χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο δήμος Πύργου και η επιστημονική ομάδα του Εθνικού...

Το σχόλιο της ημέρας

Παρενέργειες

No posts yet.

Βρείτε μας στο Facebook