Mε το γκάζι πατημένο κατευθύνονται οι επενδυτές, μικροί και μεγάλοι, προς τα έργα ΑΠΕ που αφορούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η υλοποίησή τους, αφενός αποφέρει οφέλη προς το περιβάλλον. Αφετέρου, είναι πραγματική ευκαιρία για επενδύσεις και ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας
Τέτοια έργα περιλαμβάνουν αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκούς σταθμούς και μονάδες αντλησιοταμίευσης.
Στην τελευταία περίπτωση αναφέρθηκε ο κ. Θανάσης Δαγούμας , πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας(ΡΑΕ). Ο κ. Δαγούμας στα πλαίσια του 25ου συνεδρίου του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ), ανέφερε πως η Αρχή έχει δώσει το “πράσινο φως” για 14 νέες άδειες που αφορούν έργα αντλησιοταμίευσης.
Το ενδιαφέρον των επενδυτών για εισαγωγή στον τομέα της παραγωγής είναι τεράστιο. Αυτό προκύπτει και μέσα από τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα η ΡΑΕ. Σύμφωνα με αυτα έχουν αδειοδοτηθεί περίπου 5.500 έργα των οποίων η ισχύς ανέρχεται σε 95 GW.
H κατανομή
Τη μερίδα του λεόντος στις άδειες την κατέχουν τα φωτοβολταικά πάρκα, με τον αριθμό τους να ανέρχεται σε 2.700 και την ισχύ να φτάνει τα (59 GW). Ακολουθούν τα αιολικά πάρκα , τα οποια φτάνουν τα 1.983 και θα αποδίδουν στο σύστημα περίπου 33 GW .
Η κατανομή των έργων συνεχίζεται με 45 ηλιοθερμικά έργα (223 MW), 540 μικρά υδροηλεκτρικά (1.073 MW), 100 μονάδες βιομάζας (462 MW) και 166 υβριδικά έργα σε μη διασυνδεδεμένα νησιά (1,14 GW).
Βάσει των όσων ανέφερε ο επικεφαλής της ΡΑΕ, η αδειοδότηση των έργων κρίνεται απαραίτητη για την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει το κράτος. Ωστόσο τα έργα συναντούν καθυστερήσεις σε επόμενες φάσεις όπως η έκδοση όρων σύνδεσης και σχετικών επενδύσεων. Γι αυτό το λόγο, υπάρχει στενή συνεργασία τόσο με το ΥΠΕΝ όσο και με τους Διαχειριστές για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες μέσω νομοθετικών παρεμβάσεων από το Υπουργείο.
ΑΠΕ σε λειτουργία
Τα έργα ΑΠΕ που βρίσκονται σε λειτουργία αυτή τη στιγμή αποδίδουν στο σύστημα 8,2 GW. Τα 7,7 GW είναι εγκατεστημένα στην ηπειρωτική χώρα και 472 MW στα νησιά. Τα περισσότερα, που αντιστοιχούν σε 4,3 GW είναι αιολικά, τα 3 GW φωτοβολταϊκά, 381,5 MW φωτοβολταϊκά στις στέγες, 245,3 MW μικρά υδροηλεκτρικά, 105 MW βιομάζα και 2,8 MW υβριδικά στα νησιά.
Σε ότι αφορά ειδικά τα έργα αποθήκευσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αρχής η συνολική δυναμική τους ανέρχεται σε 14, 3 GW.
Τέλος ο πρόεδρος της ΡΑΕ ανέφερε πως μέσα στο 2022 θα υπάρξει μελέτη που θα προωθηθεί για γνωμοδότηση στο ΥΠΕΝ. Η μελέτη θα αφορά διαγωνιστικές διαδικασίες που θα ενισχύουν το μοντέλο των διμερών συμβολαίων (PPAs).
Η ΡΑΕ προτίθεται να δρομολογήσει την επιτάχυνση της ανάληψης υποχρεώσεων εξισορρόπησης των ΑΠΕ και συμμετοχής της ζήτησης, καθώς επηρεάζουν την αγορά, αλλά και τη χρήση φυσικών πόρων (ΥΗΣ) και την επάρκεια.
Τέλος αξίζει να αφερθεί πως το μέτρο της εγγυητικής επιστολής που επέβαλε η ΡΑΕ επέφερε μια μικρή κάμψη στις αιτήσεις για νέες άδειες. Ωστόσο η τάση παραμένει δυναμική, όπως προκύπτει από τα νούμερα, καθώς μέχρι στιγμής η αρχή έχει βεβαιώσει 5.542 έργα ΑΠΕ που αποδίδουν σχεδόν 95 GW.
Πηγή- Αναδημοσίευση: ypodomes.com