Νέα βήματα στο μέτωπο της ενέργειας φαίνεται πως κάνει ο Bill Gates, όπως καταδεικνύει δημοσίευμα του αμερικανικού πρακτορείου ειδήσεων AP News. Συγκεκριμένα, οι ιαπωνικές Mitsubishi Heavy Industries (MHI) και Japan Atomic Energy Agency υπέγραψαν συμφωνία, με επίκεντρο ένα project πυρηνικής ενέργειας νέας γενιάς, με την αμερικανική εταιρεία TerraPower, η οποία ιδρύθηκε από τον Bill Gates
Αξίζει να σημειωθεί πως η συμμετοχή της πυρηνικής ενέργειας στην ενεργειακή εξίσωση των ΗΠΑ έχει παραμείνει σταθερή εδώ και περίπου μία δεκαετία, καλύπτοντας το 20% των ενεργειακών αναγκών της χώρας.
Επιπλέον, η Ιαπωνία θεωρεί την πυρηνική ενέργεια αναντικατάστατο σύμμαχο στη μάχη για ανθρακική ουδετερότητα και η MHI σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την εμπειρία και τις γνώσεις που θα αποκτηθούν προκειμένου να προοδεύσει η πυρηνική καινοτομία στην Ιαπωνία.
Υπενθυμίζεται πως η πυρηνική ενέργεια προκαλεί τριγμούς στην Ευρώπη. Παρότι υπάρχουν θερμοί υποστηρικτές της, όπως η Γαλλία, έχει συναντήσει μεγάλη αντίσταση από τη Γερμανία, η οποία έχει αποφασίσει να κλείσει τους τρεις από τους έξι εναπομείναντες αντιδραστήρες της.
Ωστόσο, το μέλλον της πυρηνικής ενέργειας παραμένει αβέβαιο. Παρότι θεωρείται επικίνδυνη, η αυξημένη ανάγκη για μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος γεννά ερωτήματα για το κατά πόσο οι φόβοι θα ξεπεραστούν.
Άλλωστε, πρόσφατα κατέστη γνωστή πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία προσβλέπει στον χαρακτηρισμό της πυρηνικής ενέργειας και του φυσικού αερίου ως «πράσινες» πηγές ενέργειας.
Αυξημένες επενδύσεις στην πυρηνική ενέργεια τα προσεχή έτη
Σε πρόσφατη έκθεσή της, η Rystad Energy αναφέρει ότι οι επενδύσεις στην πυρηνική ενέργεια θα αυξηθούν τα επόμενα έτη. Συγκεκριμένα, κατά τη Rystad, οι συνολικές επενδύσεις στον κλάδο θα αγγίξουν τα $91 δισ. έως το τέλος του 2023, καθώς η πυρηνική ενέργεια κερδίζει πόντους σε πολυπληθείς χώρες με μεγάλες ανάγκες, όπως η Κίνα, η Ινδία και η Ρωσία.
Το 2022, οι επενδύσεις θα κυμανθούν σε $45 δισ., ενώ το 2023 σε $46 δισ., με 52 αντιδραστήρες να βρίσκονται υπό κατασκευή σε 19 χώρες. Μόλις ολοκληρωθούν, οι υποδομές αυτές θα παράσχουν ισχύ της τάξης των 54 gigawatts (GW).
Η πυρηνική ενέργεια ήταν υπεύθυνη για το 10% της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας πέρυσι. «Η πυρηνική ενέργεια είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή ηλεκτροπαραγωγής χαμηλών εκπομπών άνθρακα μετά την υδροηλεκτρική. Με την ανάγκη μείωσης των εκπομπών να είναι επιτακτική παγκοσμίως, η ηλεκτροπαραγωγή από πυρηνική ενέργεια αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη», σημειώνει ο Κaran Satwani, αναλυτής της Rystad Energy.
Ωστόσο, υπάρχουν και χώρες που δεν κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος για την υιοθέτηση της εν λόγω τεχνολογίας. Πρόσφατα, ΗΠΑ και Γαλλία προχώρησαν σε κλείσιμο πυρηνικών αντιδραστήρων, ενώ Ιταλία και Γερμανία έχουν εκφράσει ανοικτά την αντίθεσή τους στην πυρηνική ενέργεια.
Εντούτοις, η Ευρώπη διαθέτει 170 αντιδραστήρες σε λειτουργία, αντιπροσωπεύοντας λίγο κάτω από το ένα τρίτο της παγκόσμιας εγκατεστημένης πυρηνικής δυναμικότητας. Ασία και Βόρεια Αμερική ακολουθούν με ένα μερίδιο 30% και 28% αντίστοιχα.
Τέλος, η συζήτηση για την πυρηνική ενέργεια βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της ναυτιλιακής βιομηχανίας, με το concept να μην είναι καινούργιο, καθώς περίπου 160 πλοία τροφοδοτούνται με πυρηνική ενέργεια. Σημαντικοί νηογνώμονες ξεκίνησαν έρευνα για το κανονιστικό πλαίσιο που διέπει την ατομική ενέργεια στη ναυτιλία, με τον ΙΜΟ να στηρίζει τις προσπάθειες.
Πηγή- Αναδημοσίευση: Ναυτικά Χρονικά