Από την πλευρά του ο Νίκος Κεραμίδας, Διευθυντής Ευρωπαϊκών και Ρυθμιστικών Θεμάτων της Mytilineos, τόνισε πως η συζήτηση στους κόλπους της Κομισιόν για τους κλιματικούς στόχους πολλές φορές παραγνωρίζει θέματα όπως η επάρκεια τροφοδοσίας και οι ανταγωνιστικές τιμές των ενεργειακών τιμών. Όπως είπε, είναι ενδεικτικό ότι στην ίδια τη μελέτη της Ε.Ε. για την επίτευξη του «Fit for 55», προβλέπεται αύξηση 19% του ενεργειακού κόστους έως το 2030, ενώ δεν γίνεται καμία εκτίμηση για την ασφάλεια εφοδιασμού.
Σημείωσε ότι η ενεργειακή κρίση προκάλεσε το κλείσιμο εργοστασίων, όπως συνέβη με τη βιομηχανία αλουμινίου Aldel στην Ολλανδία ή με εργοστασιακές μονάδες παραγωγής ψευδάργυρου. Ανέφερε πως το πρόβλημα είναι δομικό, κάτι που σημαίνει πως η κρίση θα επαναληφθεί, αν δεν αντιμετωπιστούν οι υποκείμενες αιτίες.
Σύμφωνα με το στέλεχος της Mytilineos, το μέλλον της βιομηχανίας εξαρτάται από την πρόσβαση στις απαιτούμενες ποσότητες ενέργειας, σε διεθνώς ανταγωνιστικές τιμές. Μία αποβιομηχάνιση της Ευρώπης, όπως είπε, θα επιφέρει πλήγμα στην ευρωπαϊκή οικονομία, με κόστος στο ΑΕΠ και σε θέσεις εργασίας.
Επίσης, θα περιορισθεί η στρατηγική αυτονομία, με την Ευρώπη να έχει αδυναμία πρόσβασης σε προϊόντα που χρειάζεται σε καθημερινή βάση. Παράλληλα, θα είναι και επιζήμια για το κλίμα, καθώς η πιο φιλική περιβαλλοντικά ευρωπαϊκή βιομηχανική παραγωγή θα αντικατασταθεί με παραγωγή από τρίτες χώρες, με μεγαλύτερο ανθρακικό αποτύπωμα.
Αύξηση 20-40% του κόστους παραγωγής
Η ενεργειακή κρίση έχει προκαλέσει αύξηση του κόστους παραγωγής κατά 20 έως 40%, το οποίο δεν μπορεί ούτε να περάσει στα προϊόντα ούτε να απορροφηθεί από τις βιομηχανίες, τόνισε από την πλευρά του ο Αντώνης Κοντολέων, πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ (Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας). Επισήμανε πως με δεδομένο ότι οι ελληνικές βιομηχανίες έντασης ενέργειας είναι εξαγωγικές, αν οι επιβαρύνσεις μετακυλισθούν στα προϊόντα, τότε θα χάσουν μερίδιο στην αγορά.
Όπως πρόσθεσε, πλήγμα από την κρίση δεν δέχθηκαν μόνο οι βιομηχανίες με δυνατότητα προαγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω μακροχρόνιων συμβολαίων από μεγάλους παραγωγούς. Με αυτή την έννοια, η επιβάρυνση στην Ευρώπη δεν είναι ίδια με αυτή την Ελλάδα, όταν στην υπόλοιπη «Γηραιά Ήπειρο» το 80% της παραγωγής ηλεκτρισμού αφορά μακροχρόνια συμβόλαια με μεγάλες βιομηχανίες.
Αντίθετα, στη χώρα μας οι ηλεκτροπαραγωγοί δεν έχουν κίνητρο να προσφέρουν μακροχρόνια συμβόλαια, με συνέπεια η ελληνική βιομηχανία να βρεθεί «χωρίς όπλα» στην ενεργειακή κρίση. Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η επιβάρυνση των επιχειρήσεων μέσης τάσης, οι οποίες είναι πλήρως εκτεθειμένες στις αυξομειώσεις των χονδρεμπορικών τιμών.
Σύμφωνα με τον κ. Κοντολέοντα, η ενεργειακή κρίση έφερε στο προσκήνιο τις στεβλώσεις κατά την εφαρμογή στην Ελλάδα του Target Model. Υπό αυτή την έννοια, πρέπει να αποτελέσει ευκαιρία για να ληφθούν τα αναγκαία ρυθμιστικά μέτρα, ώστε να γίνουν ανταγωνιστικές οι εγχώριες χονδρεμπορικές αγορές και, με αυτό τον τρόπο, να «θωρακιστούμε» από τις επόμενες ενεργειακές κρίσεις.
Ο ίδιος εκτίμησε πως η αποκλιμάκωση των τιμών θα συμβεί γύρω στον Απρίλιο. Ωστόσο, και στη συνέχεια θα παραμείνουν πάνω από τα 100 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.
Πηγή- Αναδημοσίευση: insider.gr