Βρειτε μας στα Social Media

Τι ψάχνετε;

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΤΙΜΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Άνοδος 29% στις επενδύσεις φυσικού αερίου στην περιοχή MENA παρά το σοκ της ζήτησης

Η έκθεση της Arab Petroleum Investments Corporation δείχνει ότι οι δεσμευμένες επενδύσεις φυσικού αερίου στην περιοχή MENA αναμένεται να «κρατηθούν σταθερές» ενώ οι προγραμματισμένες επενδύσεις φυσικού αερίου αναμένεται να φθάσουν τα 126 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος

Οι προγραμματισμένες επενδύσεις φυσικού αερίου στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική (MENA) το 2020 αυξήθηκαν κατά 29% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, παρά το ιστορικό παγκόσμιο σοκ στη ζήτηση.

Το MENA Gas & Petrochemicals Investments Outlook 2020-2024 του πολυμερούς αναπτυξιακού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος σημειώνει ότι η αύξηση οφείλεται κυρίως στην «ισχυρή συνεχιζόμενη περιφερειακή ώθηση φυσικού αερίου για καθαρότερη παραγωγή ενέργειας και βελτιωμένη νομισματοποίηση ως πρώτη ύλη για τον βιομηχανικό και πετροχημικό τομέα».

Αυτό συμβαίνει παρά το ότι το 2020 βλέπει ένα από τα «μεγαλύτερα σοκ στη ζήτηση φυσικού αερίου», με ετήσια μείωση 4% παγκοσμίως – που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το 2019, όπου οι τελευταίες επενδυτικές αποφάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) έφτασαν σε υψηλό ρεκόρ.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της APICORP Dr Ahmed Ali Attiga δήλωσε: «Η μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου έχει ασκήσει δημοσιονομικές πιέσεις τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, και αναμένουμε ότι ορισμένα δεσμευμένα έργα θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν ισχυρές αντιξοότητες όσον αφορά τις πληρωμές, θέματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και πιθανές καθυστερήσεις.

«Η υπέρβαση αυτών των προκλήσεων αναμφίβολα θα απαιτήσει ισχυρή πολιτική υποστήριξη από τις κυβερνήσεις, καθώς και ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.

«Για το σκοπό αυτό, η APICORP συνέχισε να διαδραματίζει κρίσιμο αντικυκλικό ρόλο στην ανακούφιση αυτών των δημοσιονομικών πιέσεων και στη γεφύρωση του χρηματοδοτικού κενού που προκαλείται από την πανδημία για την ενίσχυση της βιωσιμότητας του ενεργειακού τομέα».

Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης φυσικού αερίου αναμένεται να μειωθεί

Η παγκόσμια κρίση του 2020 αναμένεται να μειώσει τον ετήσιο ρυθμό αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης φυσικού αερίου κατά το 2020-24 σε 1,5% σε σύγκριση με την εκτίμηση πριν από τη COVID-19 του 1,8%, σύμφωνα με την έκθεση της APICORP.

Συγκεκριμένα, ο τομέας των πετροχημικών σημείωσε ετήσια αύξηση 4 δισ. δολαρίων σε προγραμματισμένα έργα σε σύγκριση με τις προοπτικές του περασμένου έτους, ενώ τα δεσμευμένα έργα μειώθηκαν κατά 13 δισ. δολάρια μετά την ολοκλήρωση αρκετών έργων το 2019.

Με μερίδιο 92%, οι κυβερνητικές επενδύσεις σε δεσμευμένα και προγραμματισμένα έργα φυσικού αερίου είναι πολύ υψηλότερες από ό, τι στον τομέα των πετροχημικών στο 72%.

Δεδομένου του αυξανόμενου μεγέθους των έργων, η έκθεση σημειώνει ότι τέτοιες επενδύσεις βασίζονται συνήθως σε αναλογία χρέους/ιδίων κεφαλαίων 70:30 ή 80:20.

Η Leila Benali, επικεφαλής οικονομολόγος της APICORP για τη στρατηγική, την ενεργειακή οικονομία και τη βιωσιμότητα, δήλωσε: «Όπως περιγράφεται στο MENA Gas & Petrochemicals Investments Outlook 2020-2024, η ζήτηση φυσικού αερίου αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 3,8% έως 4% κατά μέσο όρο στη MENA σε σύγκριση με 6% το 2019.

«Αυτή η προς τα κάτω αναθεώρηση οφείλεται στην βραδύτερη ανάπτυξη του ΑΕΠ και τη βιομηχανική παραγωγή, το αποτέλεσμα των μεταρρυθμίσεων των τιμών, τα έργα πυρηνικής ενέργειας που έρχονται στο δίκτυο και το αυξημένο μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

«Επιπλέον, η παρατεταμένη συμπίεση των τιμών ΥΦΑ θα ασκήσει περαιτέρω πίεση σε μερικούς εξαγωγείς ΥΦΑ στην περιοχή κατά τη διάρκεια μιας περιόδου που οι εξαγωγές αγωγών είχαν ήδη πληγεί».

Η Σαουδική Αραβία, το Ιράν και το Ιράκ πρωτοστατούν στις δεσμευμένες επενδύσεις φυσικού αερίου

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι η ολοκλήρωση της μεταγενέστερης αλυσίδας αξίας αναμένεται να συνεχιστεί στην περιοχή, σε συνδυασμό με την Ασία.

Η Σαουδική Αραβία, το Ιράν και το Ιράκ πρωτοστατούν σε ό, τι αφορά τις δεσμευμένες επενδύσεις φυσικού αερίου, οι οποίες καθοδηγούνται από την ώθηση ανάπτυξης φυσικού αερίου τόσο στη Σαουδική Αραβία όσο και στο Ιράκ, καθώς και από το πρόγραμμα του Ιράν South Pars και την τροφοδοσία πετροχημικών.

Τα ΗΑΕ έχουν διαθέσει 22 δισεκατομμύρια δολάρια στη συνεχιζόμενη υλοποίηση του γενικού σχεδίου ανάπτυξης φυσικού αερίου της χώρας, η οποία περιλαμβάνει την ανάπτυξη μη συμβατικών και ξινών αερίων.

Ακολουθώντας το μοντέλο που καθορίστηκε από την απόκτηση δικαιωμάτων συμμετοχής και μίσθωσης μειοψηφίας ύψους 20,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα περιουσιακά στοιχεία του αγωγού φυσικού αερίου της Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) από μια διεθνή κοινοπραξία επενδυτών, η APICORP πιστεύει ότι άλλες εθνικές εταιρείες πετρελαίου (NOC) στην περιοχή με «μεγάλη καλοδιατηρημένη μεσαία υποδομή» μπορεί να ακολουθήσουν μια παρόμοια στρατηγική για να «ξεκλειδώσουν την εγγενή αξία και να κερδίσουν χρήματα από ισχυρές βάσεις περιουσιακών στοιχείων».

Όσον αφορά τις δεσμευμένες επενδύσεις πετροχημικών, η Αίγυπτος βρίσκεται στην κορυφή της περιοχής, ακολουθούμενη από το Ιράν και τη Σαουδική Αραβία, λόγω των εγχώριων ειδικών χημικών βιομηχανιών και της υποκατάστασης εισαγωγών πρώτων υλών.

Η Αίγυπτος σημείωσε επίσης αύξηση 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε προγραμματισμένες δραστηριότητες φυσικού αερίου, που σχετίζονται κυρίως με πρόσφατες απονομές υπεράκτιων μπλοκ σε εταιρείες όπως η Chevron, η BP και η Noble, καθώς και η ανάπτυξη των υποδομών midstream-downstream για να ενισχύσει τη θέση της ως κόμβου φυσικού αερίου.

Εν τω μεταξύ, η έκθεση σημειώνει ότι η επιχείρηση LNG του Κατάρ παραμένει «εξαιρετικά ελκυστική» για πιθανούς επενδυτές λόγω των χαμηλού κόστους πόρων, των σχετικών υγρών και των οικονομικών ‘brownfield’.

Η κρατική Qatar Petroleum αναμένεται να λάβει απόφαση για τους εταίρους έως το τέταρτο τρίμηνο του 2020, αν και οι καθυστερήσεις στη διαδικασία υποβολής προσφορών μηχανικής, προμηθειών και κατασκευών (EPC) και οι χαμηλές τιμές του φυσικού αερίου αναμένεται να ωθήσουν περαιτέρω την απόφαση έως το 2021.

Η APICORP πιστεύει ότι μια τέτοια περίσταση θα καθιστούσε τη δυνατότητα χρηματοδότησης του πλήρους έργου «πιθανότερο αν χρειαστεί».

ΠΗΓΗ: nsenergybusiness.com

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ

Σε μια πρωτοφανή, «πολεμική» κατάσταση, ανάμεσα στη Ρυθμιστική Αρχή και στον μονοπωλιακό διαχειριστή των δικτύων υψηλής τάσης, τον ΑΔΜΗΕ, έχει οδηγήσει η απόφαση της ΡΑΕ να επιβάλει πρόστιμο...

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ

Ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας της μεταβίβασης των μετοχών στη Lamda για το Ελληνικό έγινε χθες στη Βουλή. Με μεγάλη πλειοψηφία, η...

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ

Η Ελλάδα και η Ρουμανία είναι οι πιο ενεργές χώρες μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη για θέματα κλιματικής αλλαγής,...

ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ

Σε περαιτέρω αύξηση του κόστους της λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής οδηγεί το νέο ράλι στις τιμές των δικαιωμάτων εκπομπής CO2. Χθες στο χρηματιστήριο των ρύπων, καταγράφηκε...

Το σχόλιο της ημέρας

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Αύξηση της τάξης του 11% σημείωσε η μέση χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικού ρεύματος στην αγορά της επόμενης ημέρας του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, καταγράφοντας την τιμή...

Βρείτε μας στο Facebook