Categories: ΔΙΕΘΝΗ

Η σορός του Desmond Tutu θα υποβληθεί σε aquamation- Τι είναι η «πράσινη αποτέφρωση»

Η σορός του Αρχιεπισκόπου Ντέσμοντ Τούτου (Desmond Tutu) θα υποβληθεί σε «υδάτινη» καύση, μια ολοένα και πιο δημοφιλή και φιλική προς το περιβάλλον εναλλακτική λύση στις παραδοσιακές μεθόδους αποτέφρωσης, με τη χρήση του νερού αντί της φωτιάς. Με την «aquamation», ή αλλιώς «αλκαλική υδρόλυση», εξηγεί ο Guardian, το σώμα του νεκρού βυθίζεται για τρεις έως τέσσερις ώρες σε ένα μείγμα νερού και ισχυρού αλκαλίου, όπως το υδροξείδιο του καλίου, σε έναν μεταλλικό κύλινδρο υπό πίεση και θερμαίνεται περίπου στους 150 βαθμούς Κελσίου.

Η διαδικασία υγροποιεί τα πάντα εκτός από τα οστά, τα οποία στη συνέχεια ξηραίνονται σε φούρνο και μετατρέπονται σε σκόνη, τοποθετούνται σε μια τεφροδόχο και παραδίδονται στους συγγενείς. Σύμφωνα με την Ένωση Αποτέφρωσης της Βόρειας Αμερικής (CANA), η αλκαλική υδρόλυση χαρακτηρίζεται ως «αποτέφρωση χωρίς φλόγες». Η αλκαλική υδρόλυση επιτρέπεται μόνο σε ορισμένες χώρες.

Στη Νότια Αφρική, όπου ο Τούτου έφυγε από τη ζωή, δεν υπάρχει καμία νομοθεσία που να διέπει την πρακτική αυτή. Η μέθοδος αναπτύχθηκε για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ως ένας τρόπος απόρριψης των σωμάτων ζώων που χρησιμοποιήθηκαν σε πειράματα και στη συνέχεια, για την απόρριψη βοοειδών κατά τη διάρκεια της επιδημίας της νόσου των τρελών αγελάδων, εξηγεί ο αμερικανός ερευνητής Φίλιπ Ολσον

Στη δεκαετία του 2000, οι ιατρικές σχολές των ΗΠΑ χρησιμοποίησαν την ίδια διαδικασία για την απόρριψη των δωρηθέντων ανθρώπινων πτωμάτων, προτού η πρακτική περάσει στη βιομηχανία κηδειών, αναφέρει ο ίδιος. Ο Τούτου, ο οποίος πέθανε την επομένη των Χριστουγέννων σε ηλικία 90 ετών και η κηδεία του οποίου πραγματοποιήθηκε την Πρωτοχρονιά, ζήτησε ένα φτηνό φέρετρο και μια φιλική προς το περιβάλλον «αποτέφρωση»

Ο Τούτου ήταν υπέρμαχος της προστασίας του περιβάλλοντος. ‘Εκανε πολλές ομιλίες και έγραψε πολλά άρθρα για την κλιματική κρίση. Το 2007 στο άρθρο «This Fatal Complacency» για τον Guardian αναφέρθηκε στην επίδραση της κλιματικής αλλαγής πάνω στις φτωχότερες χώρες του παγκόσμιου Νότου.

Με τον χώρο ταφής στις αστικές περιοχές παγκοσμίως να γίνεται όλο και πιο σπάνιος και ακριβός, η αλκαλική υδρόλυση έχει προφανή πλεονεκτήματα. Οι υποστηρικτές ισχυρίζονται ότι η υγρή «αποτέφρωση» καταναλώνει λιγότερη ενέργεια από τη συμβατική και εκπέμπει λιγότερα αέρια του θερμοκηπίου.

Πηγή- Αναδημοσίευση: ethnos.gr

energyfeed.gr

Recent Posts

ΔΕΔΑ- Φλώρινα: Επενδύσεις άνω των 40 εκατ. ευρώ στο μεγάλο έργο επέκτασης φυσικού αερίου

Σε μια νέα ενεργειακή εποχή εισέρχεται η ακριτική Φλώρινα, μετά την έναρξη του μεγάλου έργου…

18 mins ago

Πρόληψη και προστασία του περιβάλλοντος στο επίκεντρο του ΥΠΕΝ για το 2022

Η πρόληψη και η βιώσιμη διαχείριση είναι το κλειδί και γι’ αυτό συνεργαζόμαστε στενά με…

1 hour ago

Διυπουργικό Μνημόνιο για την προστασία των μνημείων από την κλιματική κρίση

Στην υπογραφή Μνημονίου για τη συνεργασία στο ζήτημα της αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης και…

1 hour ago

H κλιματική αλλαγή αποτελεί άμεση απειλή για 20 εκατομμύρια Αφρικανούς

του Δ. Κωνσταντακόπουλου* Από τους ανεμοστρόβιλους στην Αμερική μέχρι τις καταρρακτώδεις βροχές στην Κίνα κι…

2 hours ago

Η Κίνα έθεσε σε λειτουργία υπεράκτια αιολική μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας

Πρόκειται να στέλνει στο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Κίνας περίπου 960 κιλοβάτ (kW) ετησίως,…

2 hours ago

Μεταβιβάσεις ακινήτων, e-ταυτότητα και άυλο διαζύγιο: Οι οκτώ νέες ψηφιακές εφαρμογές

Με μια δέσμη νέων ψηφιακών υπηρεσιών έρχεται το 2022. Όπως έχει επισημάνει ο υπουργός Ψηφιακής…

2 hours ago