Βρειτε μας στα Social Media

Τι ψάχνετε;

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

Το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο που έχει γίνει στη Δυτική Θεσσαλία- Υπεγράφη η σύμβαση για τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων

Πηγή φωτογραφίας: Μεσόγειος ΑΕ. Η σύγχρονη ΜΕΑ Ηλείας.

Συνολικά 3817 ημέρες (10 χρόνια 5 μήνες και 14 ημέρες) πέρασαν από την ημέρα που ξεκίνησε η διαδικασία για κατασκευή νέας Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων για τη δυτική Θεσσαλία.
Δηλαδή, από το 2012 μέχρι την Παρασκευή 15 Απριλίου 2022 που υπογράφηκε η σύμβαση στις εγκαταστάσεις του ΧΥΤΑ της ΠΑΔΥΘ ΑΕ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο που έχει γίνει στη Δυτική Θεσσαλία τα τελευταία χρόνια, με συνολικό προϋπολογισμό 32.000.000 €

O Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συμμετείχε στην εκδήλωση για την υπογραφή της σύμβασης του έργου της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) Δυτικής Θεσσαλίας, η οποία θα εξυπηρετεί τους νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας. Στην υπογραφή της σύμβασης που πραγματοποιήθηκε στα Τρίκαλα, παρόντες ήταν επίσης ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστόςκαι ο Δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Η νέα μονάδα θα κατασκευαστεί εκεί που τώρα λειτουργεί ο υπάρχων ΧΥΤΑ, στη θέση «Ημερόκλημα Παλαιοσαμαρίνας» του Δήμου Τρικκαίων. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου δυόμισι χρόνια και θα συμβάλλει καθοριστικά στην ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων των δύο νομών, δεδομένου ότι θα έχει τη δυνατότητα επεξεργασίας των 2/3 των παραγόμενων αποβλήτων σε ετήσια βάση.

Με τον τρόπο αυτόν θα μειωθεί αισθητά ο όγκος των απορριμμάτων που τώρα θάβεται στον ΧΥΤΑ της περιοχής

Ο υπουργός δήλωσε σχετικά: «Σύντομα τα Τρίκαλα και η Καρδίτσα θα έχουν τη δική τους, σύγχρονη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων, η οποία μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης με την υπογραφή της σύμβασης του έργου σήμερα στα Τρίκαλα. Όταν ολοκληρωθεί, τα απορρίμματα που καταλήγουν σε ταφή θα περιοριστούν δραστικά, καθώς η νέα μονάδα θα έχει ετήσια δυναμικότητα 60.000 τόνων και θα διαχειρίζεται το 70% των αποβλήτων που παράγονται στη Δυτική Θεσσαλία. Με παρεμβάσεις που προωθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση το ποσοστό των απορριμμάτων που θάβεται θα μειωθεί ακόμα περισσότερο, έως και 90%, επιτυγχάνοντας τον εθνικό στόχο για το 2030».

Τα στοιχεία του έργου αναλυτικά

Στη ΜΕΑ θα λαμβάνουν χώρα οι παρακάτω κύριες παραγωγικές διαδικασίες:

 • Γραμμή επεξεργασίας σύμμεικτων αστικών αποβλήτων.
 • Γραμμή επεξεργασίας προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων.

Επίσης, θα αποτελείται από τα εξής επιμέρους τμήματα/μονάδες επεξεργασίας:

 1. Μονάδα Υποδοχής όπου θα γίνεται η παραλαβή, σε ξεχωριστές θέσεις κάθε φορά, των διαφορετικών ρευμάτων αποβλήτων που θα δέχεται η μονάδα, ήτοι: υποδοχή σύμμεικτων αστικών αποβλήτων και υποδοχή προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων.
 2. Μονάδα Μηχανικής Διαλογής και χειροδιαλογής σύμμεικτων αστικών στερεών αποβλήτων και ανάκτηση από αυτά ανακυκλώσιμων υλικών (χαρτί/χαρτόνι, πλαστικό, σιδηρούχα, αλουμίνιο, γυαλί, ξύλο) και λοιπών ανακτήσιμων υλικών.
 3. Μονάδα Μηχανικής Επεξεργασίας προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων, που αφορά κυρίως την απομάκρυνση των προσμίξεων και την προετοιμασία του υλικού για το επόμενο στάδιο.
 4. Δεματοποίηση και αποθήκευση των ανακτηθέντων υλικών.
 5. Μονάδα Κομποστοποίησης και ωρίμανσης του οργανικού κλάσματος των Α.Σ.Α.
 6. Μονάδα Αναερόβιας Χώνευσης προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων.
 7. Μονάδα μετακομποστοποίησης και ωρίμανσης του χωνεμένου υλικού από προδιαλεγμένα οργανικά απόβλητα.
 8. Μονάδα Ραφιναρίσματος του κομπόστ από το οργανικό των σύμμεικτων Α.Σ.Α. (κομπόστ τύπου Α΄) και από το προδιαλεγμένο οργανικό-πράσινα απόβλητα.
 9. Μονάδα/ες αποθήκευσης τελικών προϊόντων.
 10. Μονάδα διαχείρισης βιοαερίου-συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

H συνολική ετήσια δυναμικότητα της ΜΕΑ ανέρχεται σε 45.453 τον/έτος σύμμεικτα ΑΣΑ και 13.752 τον/έτος προδιαλεγμένα οργανικά (9.626,40 τον/έτος προδιαλεγμένα οργανικά βιοαπόβλητα και 4.125,60 τον/έτος πράσινα).

Με την κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) Δυτικής Θεσσαλίας επιτυγχάνεται η εναρμόνιση της διαχείρισης των απορριμμάτων με το εν ισχύ ΠΕΣΔΑ Περιφέρειας Θεσσαλίας σε  εφαρμογή των στόχων της Οδηγίας 2008/98 και του Νόμου 4042/2012, ενώ για την εναρμόνιση με τις απαιτήσεις του Νέου Εθνικού Σχεδίου (ΕΣΔΑ) και τον υπό επικαιροποίηση ΠΕΣΔΑ λαμβάνεται μέριμνα να επιτευχθεί σε επόμενο στάδιο με τα απαιτούμενα συμπληρωματικά έργα.

Το έργο στοχεύει στη μείωση του, προς υγειονομική ταφή, ρεύματος απορριμμάτων και κατ’ επέκταση στην αύξηση της διάρκειας ζωής του χώρου διάθεσης που λειτουργεί ήδη στην περιοχή, την ανάκτηση υλικών που μπορούν επαναχρησιμοποιηθούν ή να ανακυκλωθούν, τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και γενικά την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων της Δ.Ε. Δυτικής Θεσσαλίας, στο πλαίσιο προώθησης της ανακύκλωσης.

Πηγή: kalabakacity.gr και ypodomes.com

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ

«Το πρώτο πράγμα, που θέλω να πω, είναι ότι η Ελλάδα ως χώρα έχει πλέον επιστρέψει. Όπως γνωρίζετε, διήλθαμε μία επώδυνη οικονομική κρίση προ...

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Έργα που στοχεύουν στην πλήρη αναβάθμιση του ιστορικού Κήπου της πόλης, συνολικής έκτασης 154 στρεμμάτων, βρίσκονται σε εξέλιξη από τον Δήμο Αθηναίων. Ο συνολικός...

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ

Στους δήμους ή και σε ιδιωτικούς φορείς, τους οποίους αυτοί θα ορίσουν θα μπορεί να ανατίθεται για διάστημα έως και 50 ετών η επισκευή,...

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μια καινοτόμο ερευνητική πρόταση καταθέτουν για χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο δήμος Πύργου και η επιστημονική ομάδα του Εθνικού...

Το σχόλιο της ημέρας

Παρενέργειες

No posts yet.

Βρείτε μας στο Facebook