Είναι δύσκολο να το συλλάβει κανείς, όμως αποτελεί πραγματικότητα. Κάθε χρόνο σχεδόν το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής φαγητού καταλήγει στα σκουπίδια. Το πρόβλημα είναι ταυτόχρονα οικονομικό (μιλάμε για απώλειες της τάξης των $680 δισ. ανά έτος), ηθικό, τη στιγμή που εκατομμύρια άνθρωποι λιμοκτονούν, αλλά και περιβαλλοντικό, αφού μαζί με τα τρόφιμα χάνονται και όλοι οι φυσικοί πόροι που καταναλώθηκαν για την παραγωγή τους.
Και οι επιχειρήσεις, ιδίως αυτές που δραστηριοποιούνται στη διαχειριστική αλυσίδα τροφίμων, μπορούν να κάνουν πολλά για να αλλάξουν αυτούς τους αριθμούς, ενώ παράλληλα επωφελούνται και οι ίδιες.
Το τερπνόν μετά του ωφελίμου
Πώς ακριβώς μπορεί να ωφεληθεί μια επιχείρηση από τη στροφή της σε ένα μοντέλο λειτουργίας που περιορίζει- και ιδανικά εκμηδενίζει- τη σπατάλη φαγητού; Πέραν του συλλογικού μας συμφέροντος από την προστασία του πλανήτη, υπάρχουν αρκετοί ιδιοτελείς λόγοι για την υιοθέτηση τέτοιου είδους καλών πρακτικών, ιδίως όταν μπορούμε και να αποδείξουμε ότι τις εφαρμόζουμε.
Μείωση του κόστους λειτουργίας
Σε πολλές περιπτώσεις, οι επιχειρήσεις διαπιστώνουν ότι μπορούν να φτάσουν πολύ κοντά στην επίτευξη του στόχου τους, μέσα από τον εξορθολογισμό των παραγγελιών τους. Αν μεγάλο μέρος των προμηθειών σας καταλήγει στον κάλαθο των αχρήστων, το πιθανότερο είναι ότι μπορείτε να περιορίσετε τον όγκο κάποιων ή και όλων των αγαθών που αγοράζετε.
Δημιουργία αξίας μέσω της ανακύκλωσης
Πώς θα σας φαινόταν αν δημιουργούσατε το δικό σας κομπόστ; Είναι πολύ πιο εύκολο από ό,τι πιστεύετε και κρατά πολλά χαλασμένα τρόφιμα μακριά από τις χωματερές, δημιουργώντας παράλληλα υψηλής ποιότητας λίπασμα.
Ώθηση για δημιουργικότητα
Η ίδια η υιοθέτηση της λογικής του No Food Waste μπορεί να φέρει ολόφρεσκες ιδέες για την αξιοποίηση τμημάτων των τροφίμων που μέχρι τώρα πετούσατε χωρίς δεύτερη σκέψη. Μερικά από τα πιο πολυβραβευμένα εστιατόρια στον κόσμο είναι γνωστά για τη χρήση τέτοιων αντισυμβατικών υλικών, που γεννούν αντίστοιχα αντισυμβατικές ιδέες.
Προσέλκυση πελατών
Δεν είναι κρυφό πως οι καταναλωτές πλέον απαιτούν οι εταιρείες να επιδεικνύουν κοινωνική υπευθυνότητα, ιδίως σε ζητήματα που άπτονται της προστασίας του περιβάλλοντος. Επομένως, οι επιχειρήσεις που μπορούν να αποδείξουν ότι πράγματι τηρούν ευσυνείδητη στάση, έχουν πολλά να κερδίσουν πέραν της ήσυχης συνείδησής τους.
Ωστόσο και για τις δύο εξίσου θετικές όψεις αυτού του νομίσματος, έχουν ανάγκη από ένα Σχήμα Πιστοποίησης, το οποίο θα τους βοηθήσει να παρακολουθούν, να αξιολογούν και να αποδεικνύουν τα επίπεδα σπατάλης τροφίμων του οργανισμού τους.
Λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία της καταπολέμησης της Σπατάλης Τροφίμων για τη χάραξη ενός πιο βιώσιμου μέλλοντος – άλλωστε η μείωση των παραγόμενων απορριμμάτων τροφίμων κατά 50% ανήκει στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ- η TÜV AUSTRIA Hellas στέκεται στο πλευρό των επιχειρήσεων που θέλουν να συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια. Για αυτό και ανέπτυξε το ιδιωτικό Σχήμα Πιστοποίησης «No Food Waste», σε συνεργασία με το μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό «ΜΠΟΡΟΥΜΕ», ο οποίος μάχεται διαχρονικά κατά της σπατάλης τροφίμων.
Στο πλαίσιο του σχήματος, κάθε οργανισμός της διαχειριστικής αλυσίδας τροφίμων μπορεί να εκπαιδευτεί στις καλές πρακτικές καταπολέμησης του food waste και να βρει αξιόπιστες λύσεις για τη βελτιωμένη μέτρηση της σπατάλης τροφίμων, την αξιοποίηση των υπολειμμάτων και τη σύναψη εθελοντικών συμφωνιών που μπορούν να βελτιώσουν ακόμη περισσότερο το οικολογικό αποτύπωμά του.
Έτσι, οι επιχειρήσεις μπορούν να είναι σίγουρες για την επιτυχία των πρακτικών τους, αλλά και για τον αντίκτυπο που θα έχουν αυτές στην κοινότητα.
Πηγή- Αναδημοσίευση: In.gr