Πράσινο φως άναψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το νέο καθεστώς ενισχύσεων ύψους 2,27 δισ. ευρώ για τη στήριξη της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ
Μετά την έγκριση το Υπουργείο Ενέργειας και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αναμένεται να ετοιμάσουν τις αποφάσεις για την προκήρυξη του πρώτου διαγωνισμού φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων με το καθεστώς ενίσχυσης feed in premium.
Στόχος του ΥΠΕΝ και της ΡΑΕ είναι στο πρώτο τρίμηνο του 2022 θα προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί για τη στήριξη έργων ΑΠΕ συνολικής ισχύ και για τις τεχνολογίες των χερσαίων φωτοβολταϊκών και αιολικών.
Πιθανότερο σενάριο είναι ο πρώτος διαγωνισμός να διενεργηθεί το Μάρτιο και θα περιλαμβάνει ποσόστωση για κάθε τεχνολογία, μεγαλύτερη για τα φωτοβολταϊκά και μικρότερη, της τάξης του 30% για τα αιολικά.
Προκειμένου μάλιστα να τρέξουν οι διαδικασίες για τους διαγωνισμούς, αναμένεται από πλευράς ΥΠΕΝ να ληφθούν αποφάσεις για περιορισμό της γραφειοκρατίας στην προκήρυξη και διενέργεια των διαγωνισμών.
Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων εξετάζεται οι συμμετέχοντες να μπορούν να λάβουν μέρος προσκομίζοντας ταυτόχρονα και τα αναγκαία δικαιολογητικά. Στόχος του ΥΠΕΝ είναι να τρέξουν γρήγορα οι διαδικασίες, να κινητοποιηθούν οι επενδυτές αλλά και να επιτευχθούν χαμηλές τιμές.
Το νέο σχήμα
Το νέο καθεστώς που κοινοποιήθηκε στην ΕΕ αφορά στη στήριξη των ΑΠΕ και συγκεκριμένα των χερσαίων φωτοβολταϊκών, αιολικών, αιολικών και φωτοβολταϊκών με εξοπλισμό αποθήκευσης, βιοαερίου, βιομάζας, καθώς και των υδροηλεκτρικών, γεωθερμικών και των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με συγκεντρωτικά κάτοπτρα. Το καθεστώς θα στηρίξει επίσης υψηλής απόδοσης συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας.
Για τις χερσαίες αιολικές και τις ηλιακές εγκαταστάσεις, η ενίσχυση θα χορηγηθεί μέσω κοινής διαδικασίας διαγωνισμού, την οποία θα διοργανώσει η Ελλάδα προκειμένου να αυξηθεί ο ανταγωνισμός και να μειωθεί το κόστος της ανανεώσιμης ενέργειας για τους Έλληνες καταναλωτές, τόσο στην ηπειρωτική χώρα όσο και στα νησιά.
Η Ελλάδα σχεδιάζει επίσης να χρηματοδοτήσει έργα που βρίσκονται εκτός Ελλάδας
Η στήριξη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άλλες τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα χορηγείται απευθείας, με την επιφύλαξη ορισμένων κατώτατων ορίων πάνω από τα οποία θα εφαρμόζονται διαδικασίες διαγωνισμού.
Όσον αφορά στη στήριξη της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που θα αποτελέσει αντικείμενο δημοπρασίας, η ενίσχυση θα λάβει τη μορφή πριμοδότησης αμφίδρομης σύμβασης επί διαφοράς.
Σύμφωνα με το μοντέλο αυτό, όταν η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας είναι χαμηλότερη από μια τιμή αναφοράς που καθορίζεται βάσει δημοπρασίας, το κράτος καταβάλλει στον παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές τη διαφορά μεταξύ της πραγματικής τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας και της τιμής αναφοράς.
Από την άλλη πλευρά, όταν η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας υπερβαίνει την τιμή αναφοράς, ο παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας καταβάλλει στο κράτος τη διαφορά μεταξύ της πραγματικής τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας και της τιμής αναφοράς.
Αυτό εγγυάται μακροπρόθεσμη σταθερότητα των τιμών στους παραγωγούς ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, και τους βοηθάει να πραγματοποιήσουν τις αναγκαίες επενδύσεις, περιορίζοντας παράλληλα το κόστος για το κράτος.
Όσον αφορά στις ενισχύσεις για τη στήριξη της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τεχνολογίες εκτός δημοπρασιών, θα εφαρμόζεται παρόμοιος μηχανισμός με τη διαφορά ότι η τιμή αναφοράς θα ευθυγραμμίζεται με το κόστος παραγωγής της εν λόγω τεχνολογίας.
Ο συνολικός μέγιστος προϋπολογισμός του εν λόγω μέτρου ανέρχεται σε 2,27 δισ. EUR περίπου και αποσκοπεί στη στήριξη περίπου 4,2 GW εγκατεστημένης ισχύος. Το καθεστώς είναι ανοικτό έως το 2025 και η ενίσχυση μπορεί να καταβληθεί για μέγιστο χρονικό διάστημα 20 ετών.
Πηγή- Αναδημοσίευση: Capital.gr